13.10.2008

Getatchew Mekuria, The Ex & Guests - Moa Anbessa (2006)


Kontant europeisk gitarpunk sammen med afrikansk stjernesaxofonist i livesetting. Miksturen høres i beste fall "suspekt" ut, men plateresultatet er hybridrock av aller beste skuffe.

Mekuria er, for kjennerne av mannens tidligere verk, for en ringrev å regne. Den aldrende herremannen begynte sin musikalske karriere allerede i 1949 da han startet med å eksperimentere med tradisjonelle etiopiske instrumenter, før han endelig fant sin nisje i saksofonen.

The Ex blir ofte omtalt som et anarkistpunkband fra Nederland. Dannet i 1979 og med over 20 fullengdere på samvittigheten. Sannheten er at The Ex var/er et band som aldri har vært redd for å eksperimentere med musikalske uttrykk og har hentet inspirasjon fra så vidt forskjellige innfallsvinkler som country & western til ungarsk folkemusikk. Kanskje ikke så rart at Moa Anbessa ble slikt et fantastisk sluttprodukt allikevel..?

Med Mekuria kledd i tradisjonell etiopisk folkedrakt og et The Ex i kanonform, ligger alt til rette for en sinnsykt lytteropplevelse. Og sinnsykt blir det!

Låtmaterialet består hovedsakelig av tradisjonell afrikansk folkemusikk, men omgjøres, knas, tygges og spyttes ut i helt ny innpakning - Hybriden har funnet sitt naturlige habitat i din platespiller og du har fått en ny favorittskive.

Et hvert forsøk på å forklare og betegne denne skiva kommer til kort. En utslitt floskel det er fristende å bruke er: "Kan ikke beskrives, må prøves". Moa Anbessa er så spekkfull av godlyd og så vital og våryr at man skulle tro gjengen står i stua di og lirer av seg herligheten. Du kan late som om de gjør det. Det funker.

Ingen kommentarer: